NVIDIA’nın Kaynak Klasöründe Tolstoy’un Romanı Çıktı

0 10

Teknoloji şirketlerinin vakit zaman gerek test gerekse küçük bir sürpriz olması için belgelerine enteresan eklemeler yaptıklarını görebiliyoruz. Geçtiğimiz gün bu sürprizle gündeme gelen son isim de NVIDIA oldu. Bir Reddit kullanıcısı, yaptığı paylaşımda NVIDIA’nın CUDA belgesinde anlamlandıramadığı bir sürprizle karşılaştı.

NVIDIA’nın fiyatsız geliştirici kiti CUDA Toolkit’i kullanan kullanıcı, CUDA’nın bulunduğu klasörü açtığında ‘warandpeace.txt’ isimli bir belgeye rastladı. Türkçe’ye Savaş ve Barış olarak çevrilen romanın ismini taşıyan bu metin dokümanı, sahiden de romanın tamamını içeriyordu. Evrak, toplam 65 bin 340 satırdan oluşuyordu.

NVIDIA, neden Savaş ve Barış’ı kaynak klasöre eklemişti?

Paylaşımı yapan Reddit kullanıcısı, kelam konusu evrakın kaynak klasöre bir ‘easter egg’ olarak eklendiğini düşündü. Ama işin aslı daha sonra bir öteki Reddit kullanıcısı tarafından paylaşıldı. Paylaşıma yanıt veren kullanıcı, evrakın kullanıldığı kaynak kodu açıkladı ve bu kaynak kodun aslında bir çeşit test için kullanıldığını belirtti.

Kullanıcının açıklamasına nazaran kelam konusu evrakın kullanıldığı kaynak kod, ‘w,x,y ve z’ harflerini saydıran bir kernel oluşturuyor ve metin belgesini ekran kartı hafızasına göndererek kernel’i metin evrakında çalıştırıyor. Yani bu süreçte Savaş ve Barış romanı içindeki tüm w,x,y ve z harfleri sayılıyor. Kelam konusu test için Savaş ve Barış romanının seçilmiş olmasıysa olası olarak telif hakkını çiğnememesi, kullanılan yollar ortasındaki farkın görülebilmesi kadar büyük boyutlu olması ve birebir vakitte bu sürecin kısa müddette tamamlanmasını sağlayacak kadar düşük sayıda data girişine yer vermesi formunda açıklanıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.