Akıllı Lensler Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?
Sürat kesmeden devam eden teknolojik gelişmeler, hayatımızı kolaylaştırmayı amaçlayan yeni aygıtların ortaya çıkmasını sağlıyor ve bilim kurgu sinemalarının gerçeğe dönüşmesine neden oluyor. Gelecekte hayatımıza girmesi beklenen akıllı lensler de bu aygıtlar ortasında yer alıyor.
Birçok teknoloji şirketi, akıllı lens teknolojileri üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Günlük hayatımızda kullanabileceğimiz bu teknolojiyle birlikte rastgele bir aygıt gerektirmeden kimi imgelerin direkt gözümüzün önüne gelebileceği söz ediliyor. Örnek olarak bu lenslerin, konuşma yaptığınız bir sırada bir kağıttan yahut diğer bir şeyden yardım almanıza gerek kalmadan sözcüklerin direkt gözünüzün önünden akıp gitmesine imkan tanıyabileceği belirtiliyor.
Akıllı lensler, tıptan spora kadar birçok alanda kullanılabilecek
Black Mirror üzere bilim kurgu üretimlerinde gördüğümüz bu lensler üzerinde çalışan şirketlerden birisi de Mojo Vision. Artırılmış gerçeklik takviyesi sunan kontakt lensler üreten bu firma, gelecekte bu teknolojilerin hayatımızın farklı alanlarında işe yarayabileceğini belirtiyor.
Yakın vakitte lenslerin beşerli deneylerine başlamayı planlayan şirketin sahibi Steve Sinclair de yaptığı açıklamalarda, “Bir müzisyen olduğunuzu farz edin, kelamlar ve notalar gözünüzün önünüzden akabilecek. Ya da bir sporcusunuz; gereksiniminiz olan performans bilgileri yahut biyometrik bilgilere bu lensler yardımıyla ulaşabileceksiniz” tabirlerini kullanıyor ve bu lenslerin tüm gün kullanılabileceğini aktarıyor.
BBC’nin bildirdiğine nazaran ABD’de bulunan Columbia Üniversitesi de bu usul projeler üstünde çalışmalar yürütüyor. Projede bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Rebecca Rojas da bu teknolojilerin diyabet hastalarının glukoz düzeylerini ölçmede yardımcı olabileceğini söylüyor. Ayrıyeten gözyaşında bulunan glukoz düzeylerinin yanısıra kanserle bağlı moleküllerin de bu teknoloji yardımıyla tespit edilebileceği aktarılıyor.
Saklılık sorunu uzmanları endişelendiriyor
Olağan ki her teknolojide olduğu üzere bu hususta da kimi aksiler ve maniler var. Bunlardan birisinin pil konusu olduğunu söylemek mümkün. Tüm gün boyunca şarja gerek duymadan kullanılabilen lensler üretmeyi amaçlayan Mojo’ya nazaran hayli küçük olacak olan bu aygıtların pil ömrü, tıpkı öbür aygıtlarda olduğu üzere kullanım biçimine nazaran değişecek. Daha da açacak olursak, bu aygıtlar tüm gün kullanılabilir olmayacak; fakat kısa aralıklarla kullanılabilecek.
Bunun yanı sıra yaşadığımız dijital çağın en büyük problemlerinden olan ‘gizlilik’ ve ‘ferdî veriler’ de lenslerin ortaya çıkarabileceği aksilikler ortasında. Uzmanlara nazaran lenslerde fotoğraf çekebilecek kameraların bulunması özel hayat kapalılığını tehdit edebilir.
Ek olarak teknolojiyi kullanan insanların şahsî bilgilerinin de tehlikeye girebileceği aktarılıyor. Uzmanlar, bu aygıtların bâtın kullanıcı bilgilerini toplayıp paylaşabileceğini tabir ediyor ve bu mevzularda tedbir alınması gerektiğini vurguluyor. Mojo ise bu bilgilerin korunacağını ve zımnî tutulacağını vurguluyor.
Akıllı lensler göz sıhhatini tehdit edebilir mi?
Son olarak lenslerin göz sıhhatine tesiri de tartışılan öteki bir bahis. Rebecca Rojas, lenslerin önerilen kullanım müddetlerinden fazla takılmasının ziyanlı olabileceğini söz ediyor; lakin bu durumun rastgele bir kontakt lenste yaşanabileceğini de belirtmeden geçmiyor. Mojo’nun kurucusu Steve Sinclair ise bu türlü risklerin ortaya çıkabileceğini, 1 sene üzere bir müddette kullanılan aygıtların insanlarda tasa yaratabileceğini söylüyor. Bu sebeple de lensler için göz klinikleri ile çalışılacağı, paklık konusuna dikkat gösterileceği aktarılıyor.
Hülasa, önümüzdeki yıllarda akıllı lenslerin yaygınlaşma ihtimali epey fazla. Bu teknolojilerin hayatımızın her alanında kolaylıklar sağlama üzere vaatleri bulunsa da birtakım korkutucu yanları da mevcut. Pekala, sizin bu üslup aygıtların hayatımıza girmesi hakkındaki kanılarınız neler? Sizce akıllı lensler bahsedildiği üzere hayatımızı kolaylaştırabilecek mi? Kanılarınız yorumlarda paylaşabilirsiniz.